Goji (lat. Lycium barbarum)
A goji vagy "Gou Qi Zi '' Tibetről
származik, szent növénynek tekintik, amelyet már több mint 6000 éve használnak.
Évszázadok óta használják a tradicionális gyógyászatban az egészség és energia megőrzéséhez
de különösen látás javításához. Termesztése egyike a legkifizetődőbb gyümölcsök
közé tartozik. Kétszer jobb az aróniánál. 2-3 méter magasra nő. A termés lédús,
narancs-vörös színű, hosszúkás alakú, 1-2 centiméter hosszú, és a bogyók akár
60 apró magvat is tartalmazhatnak, melyek júliustól októberig érnek be. Édeskés
ízű. Az ősi kínai orvoslás az egyik vezető gyógyszerek közé sorolja a keringési
rendszer gyógyításában. Kellemes íze miatt a goji bogyó fogyasztható nyersen
vagy aszalva, az aszalt termés gyümölcslé vagy tea formájában, ezen kívül
különböző ételek és italok kiegészítőjeként.
TERMESZTÉSE ÉS ÉLŐHELYE
Megfelel neki Magyarország éghajlata és
sikeressen termesztik hazánkban. A goji jól tűri a szárazságot, de oda kell
figyelni az öntözésre az ültetéstől számított egy éven belül. Termesztése
sikeres a száraz, kopár (tápanyagértékben szegény) földben, de lehet termeszteni
homokos és agyagos földben part menti övezetben. Leginkább megfelel neki a szikes
föld 6,5 és ennél magasabb pH értékkel. Elviseli a magas
hőmérsékletet nyáron a 40°C, ugyanúgy az extrém hideg telet is (-40°C).
Teljesen ellenáll a fagynak és ami a kártevőket és a betegségeket illeti csak
szerves anyagokat használunk mint a „PERFIT” (ökológiai biocid).
A GOJI BOGYÓ ÜLTETÉSE
A goji szereti a sok napsütést ezért legjobb
olyan helyre ültetni ami egész nap napsütötte. Az ültetés egész évben
végezhető. Ha nyáron ültetünk, akkor a csemetéket gyakrabban kell öntözni. Ha jó
eredményeket akar, akkor a nyári
időszakban nem szabad spórolni a vizet, minden második reggel vagy este öntözni
kell a növényt. Az „ültetvényhez” a növények közötti távolság a sorban
előreláthatóan 1,6-2 m, a sorok közötti távolság pedig 2,2-2,5m.
TAVASZI ÉS NYÁRI ÜLTETÉS
40 cm széles és 50 cm mély vermet kell ásni,
egymástól 1,5-2m távolságra, attól függően, hogy hol és hogy ülteti ( ház körül
vagy ültetvényre). Beszórni a vermet mészporral. Ezután készítsük méretarányban
3: 1: 1-kiégett szerves trágyát, morzsolt földet valamint folyóiszap és homok
keverékét és 500 gr ZEOLIT granulátumot adunk hozzá. A keveréket jól
összekeverni és a vermet 35 cm-re megtölteni, ezután felönteni vízzel úgy hogy
15-20 cm maradjon a csemetének. Kivenni a csemetét a cserépből és beletenni a
verembe. A csemeték köré a már előzőleg
vödörben összeállított keverékből kell tenni: SUPSTRAT, HYDROGÉL (vízzel) és
egy kanál ZEOLIT port, úgy hogy egy kásás keveréket kapjunk. A trágyás
keverékkel és a földdel megtöltjük a vermet a tetejéig. Az egész területet jól
megöntözzük és a talajt lazán megnyomkodjuk kézzel. Meglocsolni pár nappal az
ültetés után és feltölteni ugyanazzal a trágyás keverékkel. A növény mellé
szúrjunk le egy 1,5-2m hosszú botot és a növényt lazán hozzákötni. Amíg a
növény fiatal, rendszeresen kell locsolni.
ŐSZI ÉS TÉLI ÜLTETÉS
40 cm széles és 50 cm mély vermet kell ásni,
egymástól 1,5-2m távolságra, attól függően, hogy hol és hogy ülteti ( ház körül
vagy ültetvényre). Beszórni a vermet mészporral. Azután a vermet teletölteni az
előzőleg elkészített keverékkel: kiégett szerves trágya, morzsolt föld valamint
folyóiszap és homok keveréke 2:1:1 arányban és 500 gr ZEOLIT granulátumot adunk
hozzá. Amennyiben nincsen szerves trágyánk használhatunk helyette SUPSTRÁTOT
amit mezőgazdasági boltban tudunk megvenni ezt összekeverni a földdel és a
zeolittal és megtölteni vele a vermet. Majd 8 cm átmérőjű henger alakú tárggyal
megnyomkodni a földet 15 cm mélységig
ahová a növény gyökérzetét helyezzük el. A gyökérzet körüli területet
feltöltjük a már előzőleg vödörben összeállított keverékkel: SUPSTRAT, HYDROGÉL
(vízzel) és egy kanál ZEOLIT por, úgy hogy egy kásás keveréket kapjunk. Végül
apró földet kell a növény köré szórni. Ezután megöntözzük és a talajt lazán
megnyomkodjuk kézzel. A növény mellé botot helyezni és lazán hozzákötni.
SZÜRETELÉS
·
A termést júliustól augusztusig
szüreteljük, korán reggel vagy késő délután. Mivel csak az érett bogyókat
szüreteljük, ezért ez elhúzódhat az első fagyok beálltáig. A szüretelést nem kézzel kell végezni, hanem az érett bogyók lerázásával a növény alá helyezett
terítőre, az érintéssel bekövetkező gyors oxidáció miatt, vagy kesztyűben. A
bogyók enyhén savanyú-édes ízűek . Amikor megkóstoljuk a friss bogyót az íze
hasonlít a vörösáfonyára, mazsolára, sárgarépa és cseresznye keverékére. Az
aszalt bogyók nagyon lédúsak és édesebbek.
·
A fiatal leveleket kora tavasszal
szedik, napon vagy aszalókban szárítják, papírba csomagolják. Tea készítésére
használják a hagyományos kínai orvoslásban. A fiatal leveleket és hajtásokat
zöldségféleként használják, felhasználható levesek készítésekor. Jól meg kell
mosni és hőkezelni.
·
A gyökér kérgét tavasszal és
ősszel gyűjtik. A gyökeret kiássuk, megmossuk és leválasztjuk a kérgét, amit
napon vagy aszalóban szárítunk. A goji gyökerének szárított kérgét gyulladásos
és bőrbetegségekre használják.
Nema komentara:
Objavi komentar